House J

Location
Typology
Size
Status
Year
Mas, Bali
Residential
500 m²
Completed
2015
1

House J is designed around three historic 'centerpieces' of  traditional Javanese ‘Joglo' structures sourced by the client, prior to the initial design process of the house. The steel structure supporting the ‘Joglo’ centerpieces becomes their contemporary pedestal setting the tone for the architectural language and composition of the project. Skylights and a floating glass mezzanine both highlight and respect the 3 artifacts as 'object trouvé’, enabling the inhabitants to explore these traditional structures like archaeologists, studying the ‘relics’ from every possible angle and perspective. 

Nested under the lofty living room, are two master guest suites with bathrooms - accessed through a suspended spiral staircase, seamlessly linking the mezzanine, living room and guest suites altogether. This project explores a relationship between old and new, the found and the fabricated, subtly declaring a hierarchy of new, contemporary elements supporting and emphasizing the old and found.