Stilts Studios

In addition to keeping costs low, there is a practical reason for making prefab structures, particularly here in Indonesia- an archipelago of more than 17,000 islands. Prefab structures can be set up in a short time frame, and can be easily erected and dismantled. Stilt Studios can be built on awkwardly-shaped sites or plots with difficult terrain. In order to bring development into remote areas to boost the local economy, we need knock-down structures that can be fabricated offsite and then built quickly without complex skillsets required. 

To this end, Stilt Studios can play an influential role in developing sustainable tourism. Stilt Studios was conceived as an innovative solution to the current situation in Bali, where buildings are often constructed and then demolished shortly thereafter, because sites are often leased out only for short time periods. The situation calls for us to tread lightly on the Earth through prefab prop-tech structures that can be dismantled and then erected elsewhere. By embedding our Stilt Studios into natural landscapes, we can evoke a sense of impermanence and allow for other experimental structures to fill in the blanks in the future, allowing for maximum agility in a rapidly-changing business environment and property market.

Villa Nabu

Karl’s living room has a ceiling that challenges the conventional flat roof and blends it into a sequence of pitches that resemble our interest in mesh-ups of vernacular and contemporary design topics. This is part of an ongoing design process for a project at Tampah Hills. 

Jon

A circular array of grid shells form this residence at Tampah Hills overlooking the bay. We will use laminated timber to form the arches that will create the shells. Our ambition is to use bamboo to create the members for the shells – the inside courtyard will be a sanctuary protected and secluded.

Bugbugan

This is part of an ongoing design process for a resort/ retreat center in the north of Bali, embedded in a surrounding of permaculture and agriculture.

Suspended structures save material and evoke a sense of lightness. This big circular canopy will shelter yoga studios, a restaurant, shop and workshop- most importantly the community kitchen. 1 structural column will lift up this roof.

River House

The river house is a five bedroom residential home located in Pererenan, Bali. Private spaces are grouped into a cubistic volume that seemingly hovers above the living rooms and the garden of the premises. An expansive pool forms a strong vector into the  adjacent rice field –  a graphic juxtaposition to the first floor’s horizontal configuration.

The continuation of Bali’s beautiful landscape into the Inside of the building is one of our key credos in architectural design-for the river house we embedded the existing topography and used it as the over-arching feature for a three dimensional experience. Different passages, walkways and spaces lead through the house.

We used reclaimed timber and locally sourced sandstone to create surfaces and textures that evoke a sense of timelessness, firmness and reference back to Bali’s vernacular building culture. A palm tree forest, banana- and bodhi trees surround the building and make it part of the silhouette consisting of rolling hills and lush rice fields. The side and front elevations of the volume are rendered by a wooden lattice. This changes the scale of the arrangement into a more abstract object, rather than a traditional home with windows.

Bedrooms are carefully furnished and the natural stone finishes make each of those spaces for retreat and recreation. The views of bedrooms way above ground capture sunsets above coconut trees. As one ascends the building, circulation leads through semi outdoor spaces with unexpected perspectives and atmospheres. A vast roof garden crowns the volume, accessible through the central atrium that is covered by a large skylight.

River Studio

Initially being one of a three unit ensemble, the river studio is a 1 bedroom minimal home, a response to a few constraints and opportunities surrounding the lot shape. Being of extremely narrow nature, the lot required to contain the access road to the main house – as a consequence of that we occupied the space on top of the driveway by cantilevering the small studio bedroom component over it, and created an upstairs.

Working with less than 8 m width, we rotated in the living room component slightly, to have longer vantage points and fitted a small swimming pool and garden. On the formal layer we lofted an A-frame roof with the cube that is resting over the driveway to generate untypical roofline that shields from excessive sun exposure and creates privacy.

Constructed in steel, wood and concrete we aimed for best fitness for use. The soothing color palettes connect to the surrounding green, earthtones and carefully selected artwork make this place a good fit and use of space.

Kim Womens Center

Architecture for awareness!
Kim Womens Centerwas founded by Ibu Sari, a passionate lady whose mission is to help the ones that no one wants or struggled because they’re being treated unfairly.

They cook and do caterings, so they have been delivering food to our studio and over time the team got closer to them. They need a new building so they asked us– we did design a happy bamboo one! Why?
Because Architecture has the power to create awareness- and of course shelter, which is what they need above all.

We hope that many people will go there to get to know those women, kids and girls and boys. They cook fabulous food, runs a catering business to fund their community. The most delicious vegetarian food that we have tasted! Zero waste and beautifully garnished. They make cooking classes, workshops and talks, gatherings and tours. This bunch is creative and full of life- and they are really changing people’s mindsets and remind them what life is all about.

They will be organizing a fundraiser for this new and necessary building, So please stay tuned as we need everyone’s help to gather the cash to build this place!

Butterfly House

Project Photographed By KIE

Architecture should push boundaries. We attempted this here in form of designing a 4 bedroom off the ground structure on stilts. The plan figure of the house is a cross that is surrounded by a circle. The cross is the primary building component, where as the circle is the secondary. This circle holds programs such as the atelier, the pool, the sound studio and back of house program.

The living room becomes the continuous landscape brought through the underneath of the sculpture, and is the heart of the circle. The primary building component is the elevated cross, where each of it’s 4 ends holds rooms that point into different directions, framing specific views that the vicinity has to offer.

Each of the 4 bedrooms is crowned by a specific roof shape that seamlessly blends into the other extremities of the building. We blend vernacular roof silhouettes into something new, combined and transmuted architecture and visually connected this design to neighboring roofs- not to stand out, but to continue the rhythm of built shapes on the horizon.

Bedrooms face towards the inside and can be opened to become visually connected to the inner atrium. The visual relationships of the distinctive building components add to a certain significance and atmosphere and manifest a built, out-of-the-box experiment. The bedrooms can be accessed by 2 central staircases that complete each other in form of a helix. Underneath these staircases a sunken sofa area defines the heart of the place.

The material palette is dominated by the appearance and use of reclaimed wood of different kinds. Intricately textured walls through different patterns, sculptures, artwork and plants create an artistic environment and loft like character and become a lively, scenic built and curated landscape in the context of tropical modernism.

Alpha House

Breaking down it’s volume into two distinctive stacks makes this building read as a single-story typology. On the design process, we wanted to define the articulation of the roof in a way to disguise the bedrooms upstairs, while surrounding the spaces with soft surfaces. As a consequence, views are framed by fluid lines and evoke a sense of protection.

Grid shells have always done it for us, as they suggest interesting and new ways to define roofs. In the case of the ‘Alpha house’, walls become the roofs and create a silhouette, consisting an iconic and rhythmic pattern that stick, completing the picture of an exciting object blending intensity environment-with the rolling mountain scape of Bali in it’s background.

The ground floor holds the living room that opens to the garden area and overlook it’s lush surrounding. A pool runs parallel to the building direction and reflects its wavy character in the water plane. The layout is simple, practical, and repetitive. The building’s east-west orientation provides self shading and shields off neighbors.

Materials used are walls with kerobokan stone, a local hard sandstone found in the vicinity of the side, and represents a traditional material that people use for their constructions in Bali. However different in their shape, the suspended wooden ceiling adds warmth to the place and tied the ceilings into one experience.

Architecture should express and evoke a distinctive meaning or topic. In this case fluidity stands for the way forward, expressing the joy for and of creation.

Payangan Retreat

We took a spin on vernacular architecture for our design of a series of buildings outside of Ubud in Bali.

Compound living around a court yard and different sections serving needs – and a unifying roof.