The Lift

Project Photographed By KIE

Lift is a small experimental treetop boutique hotel located in a suburb of Ubud and Bali.

The beginnings of the project were a testing ground for ideas on how to lift structures off the ground, to have a less invasive footprint and impact, more cost effective and faster to build.

Many developments here on this island use high quantities of concrete, and the experience is often times the same.

We wanted to challenge that and create light architecture while suggesting a surreal mix of industrial impermanent structures embedded into a tropical forest.

Each of the structures has a different organization, material and appearance. Somewhere stuck in the past and the future, it seeks to bridge different aspects of Bali into a memorable experience, and creates a backdrop for pictures to take or keep in mind.

The park like setting holds a small sauna, a little pool, bar, benches and small recreational areas. This plus the yoga deck way above ground provides enough reason to stay there for a couple of days.

Rice Campus

Buildings take up space – and therefore occupy land that has once been used as farmland – or simply intact man-free ecosystems. Now more than ever architecture has to explore the potential of reducing it’s a naturally negative impact on its environment.

This project investigates the potential of a building’s roof to be used as an agricultural element. We need a typology of tiered steps which makes itself invisible. ‘The Rice Campus’ holds a number of programs above and below a sculpted manipulated surface tissue.

Inside spaces are naturally vented and light through the light slits that the tiered fields generate.  Efficient grid shell structures generate artificial ‘hills’ that vegetation can grow on. Thus, This artificially created topography would work as a fully intact irrigated system of fields to grow all kinds of fruits and vegetables.

Man needs to reduce carbon emission by farming goods locally, providing jobs, and most importantly reestablish the understanding of where the food we have on our plates actually comes from, and furthermore, how it is being produced.
 

Qi Gong Temple

The structure is planned to be standing on a base that holds a tea room and other supportive programs around the philosophy of Qi Gong in the outskirts of Ubud, Bali. The Canopy is a grid shell structure seeking to combine traditional building styles with a contemporary approach to form finding in architecture.

House J

House J is designed around three historic ‘centerpieces’ of  traditional Javanese ‘Joglo’ structures sourced by the client, prior to the initial design process of the house. The steel structure supporting the ‘Joglo’ centerpieces becomes their contemporary pedestal setting the tone for the architectural language and composition of the project. Skylights and a floating glass mezzanine both highlight and respect the 3 artifacts as ‘object trouvé’, enabling the inhabitants to explore these traditional structures like archaeologists, studying the ‘relics’ from every possible angle and perspective. 

Nested under the lofty living room, are two master guest suites with bathrooms – accessed through a suspended spiral staircase, seamlessly linking the mezzanine, living room and guest suites altogether. This project explores a relationship between old and new, the found and the fabricated, subtly declaring a hierarchy of new, contemporary elements supporting and emphasizing the old and found.

House A

Project Photographed by Tommaso Riva

House A is based on a linear, 4 story arrangement that is designed to counteract the steep slope of the property site by becoming a bridge house. The central theme of this project is articulated through a combination of two seemingly contrasting, architectural expressions; a notion of a romantic ruin, strongly connected to the ground and an ephemeral, transparent structure holding a series of roofs. these two atmospheric forces contrast and support each other. The master deck is crowning the structure, continuing through a double height exterior living space.

The silhouette is a sequence of five roofs of different lengths, juxtaposed with wall surfaces tiled with locally sourced Kerobokan stone. Linear skylights and gaps between the roofs generate a ‘barcode’ like light composition throughout the interior and exterior spaces of the house, changing as the sun makes its way from east to west.

Roam Bali

This ROAM branch came to life within an existing structure we found tucked away in the hills of Penestanan village in Ubud. Prior to its makeover, the structure already had the spatial configuration and main facilities required for a co-living project. Thus, the property was initially comprised of an inner courtyard surrounded by 3 rundown apartment buildings which formed the basis for a ‘surgical’ and effective design intervention. This ‘surgical’ design strategy was carried out through alteration of floor plans, the addition of new components, knocking down of existing walls, installation of bathroom facilities and placing of large windows that allow for sufficient light, fresh air and exciting views to redefine the qualities of the place.

Roam is designed to generate an urban feel and therefore, density is one of the key drivers to bring people together through the aforementioned ‘surgical’ design approach. We created various places of gathering, added new roof covers on top of the buildings and most importantly, tightened the relationship between the buildings through bridges, extensive deck spaces, food and beverage spots and other recreational areas.

High grown bamboo, palms and other plants turn the place into an orchestrated yet cosy space. Lush plant life is a key element that materialises Bali’s renowned paradise ‘aura’, which in this case, became the most important element to implement into the design. Other materials were chosen through ‘ best fitness for use’ which touches upon the issue of sustainability. The less material you use, the better.The less you build, the better. This is why we chose to work with an existing building, renovate it with the least amount of material, and add components with an efficient and slender hollow steel structure.

The V-shaped columns, the low pitched ceilings, and the clustered segments of the canopy have an Asian, reductive appeal to respond to its surrounding in a contemporary way, rather than mimicking traditional building styles and their associated material pallets.