Villa Nabu

Karl’s living room has a ceiling that challenges the conventional flat roof and blends it into a sequence of pitches that resemble our interest in mesh-ups of vernacular and contemporary design topics. This is part of an ongoing design process for a project at Tampah Hills. 

River House

The river house is a five bedroom residential home located in Pererenan, Bali. Private spaces are grouped into a cubistic volume that seemingly hovers above the living rooms and the garden of the premises. An expansive pool forms a strong vector into the  adjacent rice field –  a graphic juxtaposition to the first floor’s horizontal configuration.

The continuation of Bali’s beautiful landscape into the Inside of the building is one of our key credos in architectural design-for the river house we embedded the existing topography and used it as the over-arching feature for a three dimensional experience. Different passages, walkways and spaces lead through the house.

We used reclaimed timber and locally sourced sandstone to create surfaces and textures that evoke a sense of timelessness, firmness and reference back to Bali’s vernacular building culture. A palm tree forest, banana- and bodhi trees surround the building and make it part of the silhouette consisting of rolling hills and lush rice fields. The side and front elevations of the volume are rendered by a wooden lattice. This changes the scale of the arrangement into a more abstract object, rather than a traditional home with windows.

Bedrooms are carefully furnished and the natural stone finishes make each of those spaces for retreat and recreation. The views of bedrooms way above ground capture sunsets above coconut trees. As one ascends the building, circulation leads through semi outdoor spaces with unexpected perspectives and atmospheres. A vast roof garden crowns the volume, accessible through the central atrium that is covered by a large skylight.

River Studio

Initially being one of a three unit ensemble, the river studio is a 1 bedroom minimal home, a response to a few constraints and opportunities surrounding the lot shape. Being of extremely narrow nature, the lot required to contain the access road to the main house – as a consequence of that we occupied the space on top of the driveway by cantilevering the small studio bedroom component over it, and created an upstairs.

Working with less than 8 m width, we rotated in the living room component slightly, to have longer vantage points and fitted a small swimming pool and garden. On the formal layer we lofted an A-frame roof with the cube that is resting over the driveway to generate untypical roofline that shields from excessive sun exposure and creates privacy.

Constructed in steel, wood and concrete we aimed for best fitness for use. The soothing color palettes connect to the surrounding green, earthtones and carefully selected artwork make this place a good fit and use of space.

Payangan Retreat

We took a spin on vernacular architecture for our design of a series of buildings outside of Ubud in Bali.

Compound living around a court yard and different sections serving needs – and a unifying roof.

House Aperture

Project Photographed By KIE

House Aperture is made of reused wood and glass. Shutters, sliding glass doors and curtains make this box versatile in its atmosphere and interior climate. All four sides are similar, enabling multi-directional air flow across the space.

House A

Project Photographed by Tommaso Riva

House A is based on a linear, 4 story arrangement that is designed to counteract the steep slope of the property site by becoming a bridge house. The central theme of this project is articulated through a combination of two seemingly contrasting, architectural expressions; a notion of a romantic ruin, strongly connected to the ground and an ephemeral, transparent structure holding a series of roofs. these two atmospheric forces contrast and support each other. The master deck is crowning the structure, continuing through a double height exterior living space.

The silhouette is a sequence of five roofs of different lengths, juxtaposed with wall surfaces tiled with locally sourced Kerobokan stone. Linear skylights and gaps between the roofs generate a ‘barcode’ like light composition throughout the interior and exterior spaces of the house, changing as the sun makes its way from east to west.

House O

Project Photographed by Tommaso Riva & KIEarch

This 3 bedroom home for a musician-composer, holds a 150 m2 loft space as its 2nd floor, overlooking its lush, surrounding of green rice paddies and coconut trees. The minimal shell of the house amplifies the panoramic experience of its surrounding landscape. The design emerged from a desire to translate the construct of a single sound wave into an overarching architectural gesture that will define the interior and exterior spatial qualities of the house. 

Through an iterative process of manipulating the curve of single a line, both in plan and elevation, the house begins to articulate a multi-planar space in which the ground plane and roof scape are directly intertwined. As feeling like being inside of an instrument’ most inside surfaces are rendered as wood patterned surfaces. The ceiling drops down in equal manner to improve acoustics and to indicate the entrance as a gesture. This element adds to the sculpted, interior experience of the space that is free of structural excess.

Throughout several months of the year, House O operates as a ‘Artist-in-residence’ initiative, hosting selected artists from across the world for short periods of artistic retreat.