Stilts Studios

In addition to keeping costs low, there is a practical reason for making prefab structures, particularly here in Indonesia- an archipelago of more than 17,000 islands. Prefab structures can be set up in a short time frame, and can be easily erected and dismantled. Stilt Studios can be built on awkwardly-shaped sites or plots with difficult terrain. In order to bring development into remote areas to boost the local economy, we need knock-down structures that can be fabricated offsite and then built quickly without complex skillsets required. 

To this end, Stilt Studios can play an influential role in developing sustainable tourism. Stilt Studios was conceived as an innovative solution to the current situation in Bali, where buildings are often constructed and then demolished shortly thereafter, because sites are often leased out only for short time periods. The situation calls for us to tread lightly on the Earth through prefab prop-tech structures that can be dismantled and then erected elsewhere. By embedding our Stilt Studios into natural landscapes, we can evoke a sense of impermanence and allow for other experimental structures to fill in the blanks in the future, allowing for maximum agility in a rapidly-changing business environment and property market.

The Lift

Project Photographed By KIE

Lift is a small experimental treetop boutique hotel located in a suburb of Ubud and Bali.

The beginnings of the project were a testing ground for ideas on how to lift structures off the ground, to have a less invasive footprint and impact, more cost effective and faster to build.

Many developments here on this island use high quantities of concrete, and the experience is often times the same.

We wanted to challenge that and create light architecture while suggesting a surreal mix of industrial impermanent structures embedded into a tropical forest.

Each of the structures has a different organization, material and appearance. Somewhere stuck in the past and the future, it seeks to bridge different aspects of Bali into a memorable experience, and creates a backdrop for pictures to take or keep in mind.

The park like setting holds a small sauna, a little pool, bar, benches and small recreational areas. This plus the yoga deck way above ground provides enough reason to stay there for a couple of days.

Vicenzo

Villa in Hamburg – based on Palladio’s Villa Rotonda, this 15×15 m squared 2 volume seeks to unite contemporary with traditional design ideas by a 3 layered facade – travertine brass and glass. The 2 story building sits on a base that consists of a car collector’s garage, wine bar, back of house and other functions.

River Studio

Initially being one of a three unit ensemble, the river studio is a 1 bedroom minimal home, a response to a few constraints and opportunities surrounding the lot shape. Being of extremely narrow nature, the lot required to contain the access road to the main house – as a consequence of that we occupied the space on top of the driveway by cantilevering the small studio bedroom component over it, and created an upstairs.

Working with less than 8 m width, we rotated in the living room component slightly, to have longer vantage points and fitted a small swimming pool and garden. On the formal layer we lofted an A-frame roof with the cube that is resting over the driveway to generate untypical roofline that shields from excessive sun exposure and creates privacy.

Constructed in steel, wood and concrete we aimed for best fitness for use. The soothing color palettes connect to the surrounding green, earthtones and carefully selected artwork make this place a good fit and use of space.