House J

House J is designed around three historic ‘centerpieces’ of  traditional Javanese ‘Joglo’ structures sourced by the client, prior to the initial design process of the house. The steel structure supporting the ‘Joglo’ centerpieces becomes their contemporary pedestal setting the tone for the architectural language and composition of the project. Skylights and a floating glass mezzanine both highlight and respect the 3 artifacts as ‘object trouvé’, enabling the inhabitants to explore these traditional structures like archaeologists, studying the ‘relics’ from every possible angle and perspective. 

Nested under the lofty living room, are two master guest suites with bathrooms – accessed through a suspended spiral staircase, seamlessly linking the mezzanine, living room and guest suites altogether. This project explores a relationship between old and new, the found and the fabricated, subtly declaring a hierarchy of new, contemporary elements supporting and emphasizing the old and found.

House Origami

Origami House comprises of a ‘folded’ Pavilion structure articulating the confluence of interior and exterior, textures and craft. The main pavilion structure is complemented with various cubic volumes connecting to it in all directions, standing on a seemingly solid plinth with a cozy pool carved into it. the pavilion provides shelter from heavy tropical rain and blazing sunlight, while enabling a full, unobstructed view of the lush, surrounding jungle and rice fields. The pavilion is a wood cladded space truss made of steel and decked with traditional teak wood shingles.

Different cross-sections of cantilevering A-frames create a sequence of folding surfaces that give the ceiling its geometric character. The roof shelters communal activities and designed as a place of gathering. Under the stone covered concrete base of the first floor, one finds 2 bedrooms, the lower double height ‘loft’-like living room, and a separately accessed studio, more deck spaces and garden flowing alongside a winding creek. The 3-dimensional distribution and orientation of spaces seek to maximize privacy for each room and space offered in the residence while providing different spaces of gathering and other activities.


Nearly all surfaces are cladded with ‘Bali Green’; a type of strongly textured sand stone. Diagonally cut and mirrored stone plates create an articulated texture for floors and walls to reflect the folded ceiling planes of the pavilion. Recycled teak wood and iron wood floors were embedded into the stone floors at areas of resting and playing.To emphasize the sensation of open living, the facade can be vastly opened at convenience, to enjoy open space surrounded by palm trees in a lush tropical forest.

House A

Project Photographed by Tommaso Riva

House A is based on a linear, 4 story arrangement that is designed to counteract the steep slope of the property site by becoming a bridge house. The central theme of this project is articulated through a combination of two seemingly contrasting, architectural expressions; a notion of a romantic ruin, strongly connected to the ground and an ephemeral, transparent structure holding a series of roofs. these two atmospheric forces contrast and support each other. The master deck is crowning the structure, continuing through a double height exterior living space.

The silhouette is a sequence of five roofs of different lengths, juxtaposed with wall surfaces tiled with locally sourced Kerobokan stone. Linear skylights and gaps between the roofs generate a ‘barcode’ like light composition throughout the interior and exterior spaces of the house, changing as the sun makes its way from east to west.

House O

Project Photographed by Tommaso Riva & KIEarch

This 3 bedroom home for a musician-composer, holds a 150 m2 loft space as its 2nd floor, overlooking its lush, surrounding of green rice paddies and coconut trees. The minimal shell of the house amplifies the panoramic experience of its surrounding landscape. The design emerged from a desire to translate the construct of a single sound wave into an overarching architectural gesture that will define the interior and exterior spatial qualities of the house. 

Through an iterative process of manipulating the curve of single a line, both in plan and elevation, the house begins to articulate a multi-planar space in which the ground plane and roof scape are directly intertwined. As feeling like being inside of an instrument’ most inside surfaces are rendered as wood patterned surfaces. The ceiling drops down in equal manner to improve acoustics and to indicate the entrance as a gesture. This element adds to the sculpted, interior experience of the space that is free of structural excess.

Throughout several months of the year, House O operates as a ‘Artist-in-residence’ initiative, hosting selected artists from across the world for short periods of artistic retreat.

La Pacha Mama

‘La Pacha Mama’ is an eatery specialising in Pescatarian, Mexican cuisine with subtle references to its Indonesian, tropical context. The aesthetic and structural character of the design alludes to the image of the ‘hacienda’, typically known as large estate originating from colonies of the Spanish empire.

The main structural elements of the design serve as the dominant feature of the project, forming a semi-open atrium spanning over a renovated building and courtyard, surrounded by lush tropical vegetation. The vertical structural elements form a hybrid of a truss, a vault, and an arch, interwoven with rubber recycled from old truck tires. This woven structural framework enables vines and flowers to grow effortlessly into the building so that, in due time, it may become one with nature.

Roam Bali

This ROAM branch came to life within an existing structure we found tucked away in the hills of Penestanan village in Ubud. Prior to its makeover, the structure already had the spatial configuration and main facilities required for a co-living project. Thus, the property was initially comprised of an inner courtyard surrounded by 3 rundown apartment buildings which formed the basis for a ‘surgical’ and effective design intervention. This ‘surgical’ design strategy was carried out through alteration of floor plans, the addition of new components, knocking down of existing walls, installation of bathroom facilities and placing of large windows that allow for sufficient light, fresh air and exciting views to redefine the qualities of the place.

Roam is designed to generate an urban feel and therefore, density is one of the key drivers to bring people together through the aforementioned ‘surgical’ design approach. We created various places of gathering, added new roof covers on top of the buildings and most importantly, tightened the relationship between the buildings through bridges, extensive deck spaces, food and beverage spots and other recreational areas.

High grown bamboo, palms and other plants turn the place into an orchestrated yet cosy space. Lush plant life is a key element that materialises Bali’s renowned paradise ‘aura’, which in this case, became the most important element to implement into the design. Other materials were chosen through ‘ best fitness for use’ which touches upon the issue of sustainability. The less material you use, the better.The less you build, the better. This is why we chose to work with an existing building, renovate it with the least amount of material, and add components with an efficient and slender hollow steel structure.

The V-shaped columns, the low pitched ceilings, and the clustered segments of the canopy have an Asian, reductive appeal to respond to its surrounding in a contemporary way, rather than mimicking traditional building styles and their associated material pallets.

Alchemy Potatohead

This small retail space is a renovated, repurposed parking garage, situated on the boardwalk to Seminyak’s famous Potato Head Beach Club in bali. The design seeks to draw the customer into this compact space by creating an optical illusion which exaggerates its actual depth. This is achieved by a warped wooden grill, or a wooden wave. A series of display shelves and fridges offer a rich selection of raw vegan smoothies, cold pressed juices, chocolates and other mouthwatering, healthy products. 

Alchemy Ubud

Alchemy Bali is the Island’s first 100% raw, organic and vegan restaurant. It was established as a place for transformation in 2011 by a group of conscious, creative, live food enthusiasts. Alchemy’s vision is to honour mother nature, promote healthy sustainable living and support and to offer a space of inspiration and community.

The existing restaurant was situated in a concrete building in the main road of Penestanan, Ubud. Through our design renovation, the existing building was completely opened and extended with a newly built, 2 level structure on each end. Recycled telephone poles were used as pylons, from which the load of the second level deck and roof are suspended. Tiered Alang Alang thatched roofs provide sufficient openings for air circulation while sheltering from sun and rain. A minimal amount of material was used in the building extension through the use of pre-stressed and tensile building components.