Stilts Studios

In addition to keeping costs low, there is a practical reason for making prefab structures, particularly here in Indonesia- an archipelago of more than 17,000 islands. Prefab structures can be set up in a short time frame, and can be easily erected and dismantled. Stilt Studios can be built on awkwardly-shaped sites or plots with difficult terrain. In order to bring development into remote areas to boost the local economy, we need knock-down structures that can be fabricated offsite and then built quickly without complex skillsets required. 

To this end, Stilt Studios can play an influential role in developing sustainable tourism. Stilt Studios was conceived as an innovative solution to the current situation in Bali, where buildings are often constructed and then demolished shortly thereafter, because sites are often leased out only for short time periods. The situation calls for us to tread lightly on the Earth through prefab prop-tech structures that can be dismantled and then erected elsewhere. By embedding our Stilt Studios into natural landscapes, we can evoke a sense of impermanence and allow for other experimental structures to fill in the blanks in the future, allowing for maximum agility in a rapidly-changing business environment and property market.

The Lift

Project Photographed By KIE

Lift is a small experimental treetop boutique hotel located in a suburb of Ubud and Bali.

The beginnings of the project were a testing ground for ideas on how to lift structures off the ground, to have a less invasive footprint and impact, more cost effective and faster to build.

Many developments here on this island use high quantities of concrete, and the experience is often times the same.

We wanted to challenge that and create light architecture while suggesting a surreal mix of industrial impermanent structures embedded into a tropical forest.

Each of the structures has a different organization, material and appearance. Somewhere stuck in the past and the future, it seeks to bridge different aspects of Bali into a memorable experience, and creates a backdrop for pictures to take or keep in mind.

The park like setting holds a small sauna, a little pool, bar, benches and small recreational areas. This plus the yoga deck way above ground provides enough reason to stay there for a couple of days.

River House

The river house is a five bedroom residential home located in Pererenan, Bali. Private spaces are grouped into a cubistic volume that seemingly hovers above the living rooms and the garden of the premises. An expansive pool forms a strong vector into the  adjacent rice field –  a graphic juxtaposition to the first floor’s horizontal configuration.

The continuation of Bali’s beautiful landscape into the Inside of the building is one of our key credos in architectural design-for the river house we embedded the existing topography and used it as the over-arching feature for a three dimensional experience. Different passages, walkways and spaces lead through the house.

We used reclaimed timber and locally sourced sandstone to create surfaces and textures that evoke a sense of timelessness, firmness and reference back to Bali’s vernacular building culture. A palm tree forest, banana- and bodhi trees surround the building and make it part of the silhouette consisting of rolling hills and lush rice fields. The side and front elevations of the volume are rendered by a wooden lattice. This changes the scale of the arrangement into a more abstract object, rather than a traditional home with windows.

Bedrooms are carefully furnished and the natural stone finishes make each of those spaces for retreat and recreation. The views of bedrooms way above ground capture sunsets above coconut trees. As one ascends the building, circulation leads through semi outdoor spaces with unexpected perspectives and atmospheres. A vast roof garden crowns the volume, accessible through the central atrium that is covered by a large skylight.

River Studio

Initially being one of a three unit ensemble, the river studio is a 1 bedroom minimal home, a response to a few constraints and opportunities surrounding the lot shape. Being of extremely narrow nature, the lot required to contain the access road to the main house – as a consequence of that we occupied the space on top of the driveway by cantilevering the small studio bedroom component over it, and created an upstairs.

Working with less than 8 m width, we rotated in the living room component slightly, to have longer vantage points and fitted a small swimming pool and garden. On the formal layer we lofted an A-frame roof with the cube that is resting over the driveway to generate untypical roofline that shields from excessive sun exposure and creates privacy.

Constructed in steel, wood and concrete we aimed for best fitness for use. The soothing color palettes connect to the surrounding green, earthtones and carefully selected artwork make this place a good fit and use of space.

Butterfly House

Project Photographed By KIE

Architecture should push boundaries. We attempted this here in form of designing a 4 bedroom off the ground structure on stilts. The plan figure of the house is a cross that is surrounded by a circle. The cross is the primary building component, where as the circle is the secondary. This circle holds programs such as the atelier, the pool, the sound studio and back of house program.

The living room becomes the continuous landscape brought through the underneath of the sculpture, and is the heart of the circle. The primary building component is the elevated cross, where each of it’s 4 ends holds rooms that point into different directions, framing specific views that the vicinity has to offer.

Each of the 4 bedrooms is crowned by a specific roof shape that seamlessly blends into the other extremities of the building. We blend vernacular roof silhouettes into something new, combined and transmuted architecture and visually connected this design to neighboring roofs- not to stand out, but to continue the rhythm of built shapes on the horizon.

Bedrooms face towards the inside and can be opened to become visually connected to the inner atrium. The visual relationships of the distinctive building components add to a certain significance and atmosphere and manifest a built, out-of-the-box experiment. The bedrooms can be accessed by 2 central staircases that complete each other in form of a helix. Underneath these staircases a sunken sofa area defines the heart of the place.

The material palette is dominated by the appearance and use of reclaimed wood of different kinds. Intricately textured walls through different patterns, sculptures, artwork and plants create an artistic environment and loft like character and become a lively, scenic built and curated landscape in the context of tropical modernism.

Arabica Shenzen

International Japanese coffee brand ‘Arabica’ Coffee shop location nested within the undercroft of steel pedestrian bridge in Shenzen’s Coco Park complex, China. The design is based on articulating an ambitious spiral stair case structure function as the coffee shop’s primary seating area.

House Puri-Bukit

Project photographed by KIE

This 4 Bedroom structure overlooks the landscape of rolling hills of southern Bali. Carefully selected reclaimed woods and locally sourced sand stone creates a structure that reformulates traditional Asian building styles with a contemporary approach on architecture and craftsmanship. The building seeks to capture the panoramic sea front view through an extensive shared living space that continues out to a landscaped garden with a swimming pool.

House Aperture

Project Photographed By KIE

House Aperture is made of reused wood and glass. Shutters, sliding glass doors and curtains make this box versatile in its atmosphere and interior climate. All four sides are similar, enabling multi-directional air flow across the space.

House Carbon

Project Photographed By KIE

Located on the very southern tip of the island of Bali, this vacation getaway thrones at about 150 meters above sea level. Ready to face high wind speeds and rain, as well as hot summer days, the roof is a composition of folded planes that frame the breathtaking view over the Indian Ocean.

The house is comprised of four bedroom suites and a loft-like studio space that seamlessly blends the interior with the exterior. A large portion of the roof extends towards the outside, resting on stone cladded walls and spanning over pool and deck areas to provide shade and enhance the overall architectural experience.

House P

House P explores the notion of a house as a dramatic roofscape, both form exterior and interior perspectives. Flanked by two wings consisting of private quarters, the loft style living room is defined by a large canopy made of steel and claded with wood. In this regards the roof attempts to define the interior as whole while seamlessly framing the tropical landscape in which it is placed.