Butterfly House

Project Photographed By KIE

Architecture should push boundaries. We attempted this here in form of designing a 4 bedroom off the ground structure on stilts. The plan figure of the house is a cross that is surrounded by a circle. The cross is the primary building component, where as the circle is the secondary. This circle holds programs such as the atelier, the pool, the sound studio and back of house program.

The living room becomes the continuous landscape brought through the underneath of the sculpture, and is the heart of the circle. The primary building component is the elevated cross, where each of it’s 4 ends holds rooms that point into different directions, framing specific views that the vicinity has to offer.

Each of the 4 bedrooms is crowned by a specific roof shape that seamlessly blends into the other extremities of the building. We blend vernacular roof silhouettes into something new, combined and transmuted architecture and visually connected this design to neighboring roofs- not to stand out, but to continue the rhythm of built shapes on the horizon.

Bedrooms face towards the inside and can be opened to become visually connected to the inner atrium. The visual relationships of the distinctive building components add to a certain significance and atmosphere and manifest a built, out-of-the-box experiment. The bedrooms can be accessed by 2 central staircases that complete each other in form of a helix. Underneath these staircases a sunken sofa area defines the heart of the place.

The material palette is dominated by the appearance and use of reclaimed wood of different kinds. Intricately textured walls through different patterns, sculptures, artwork and plants create an artistic environment and loft like character and become a lively, scenic built and curated landscape in the context of tropical modernism.

Alpha House

Breaking down it’s volume into two distinctive stacks makes this building read as a single-story typology. On the design process, we wanted to define the articulation of the roof in a way to disguise the bedrooms upstairs, while surrounding the spaces with soft surfaces. As a consequence, views are framed by fluid lines and evoke a sense of protection.

Grid shells have always done it for us, as they suggest interesting and new ways to define roofs. In the case of the ‘Alpha house’, walls become the roofs and create a silhouette, consisting an iconic and rhythmic pattern that stick, completing the picture of an exciting object blending intensity environment-with the rolling mountain scape of Bali in it’s background.

The ground floor holds the living room that opens to the garden area and overlook it’s lush surrounding. A pool runs parallel to the building direction and reflects its wavy character in the water plane. The layout is simple, practical, and repetitive. The building’s east-west orientation provides self shading and shields off neighbors.

Materials used are walls with kerobokan stone, a local hard sandstone found in the vicinity of the side, and represents a traditional material that people use for their constructions in Bali. However different in their shape, the suspended wooden ceiling adds warmth to the place and tied the ceilings into one experience.

Architecture should express and evoke a distinctive meaning or topic. In this case fluidity stands for the way forward, expressing the joy for and of creation.

Payangan Retreat

We took a spin on vernacular architecture for our design of a series of buildings outside of Ubud in Bali.

Compound living around a court yard and different sections serving needs – and a unifying roof.

Jendela

This mixed-use, campus-esque arrangement holds a residential house, studios and shared spaces. The formal language is influenced by traditional Balinese temple entrances, oriental roof silhouettes, and split gateways architectural elements.

The formal language of the roof seeks to combine the different elements into one composition. The warped and bent underside ceilings embrace the beauty of flying roofs and bring light into the interior spaces in different ways and different times of the day.

House T

The design concept of this house is a result of a setback line, existing vegetation, wind directions and the sun path of the designated site. This volume is a liquid version of a minimal house that seeks to embrace simplicity and the topography it sits on, creating an interior that is as fluid as its surrounding landscape.

The low roofline and high overhangs protects the house interior space from sun and rain impact.

House Enclave

Towering over gentle slopes of Southern Lombok island in Indonesia, this structure seeks to capture the breath-taking panorama over a vast valley and the ocean shoreline.

Extracting topographic lines from the contours of the hill, we were exploring the possibility making the most reductive piece of organic approach to architecture that would seamlessly blend into it’s environment. Four simple suites and a fast living space continue out into the adjacent deck which precedes a striking infinity pool, reflecting the sky and therefore Setting a surreal scene for memorable experiences.

Vortex House

The concept for the Vortex House is to be a part of nature itself, and blend with the surrounding landscape.The building tries to capture and amplify the existing panoramic sea front view , and tries to frame it within the building. The free plan of the structure further reinforces this concept.

The seashell roof and plan let the house blends smoothly with the topography. A harmonious interaction between the man-made structure and the natural features of the landscape insitu.

House LH

With compact building mass design and moderate footprint , House LH leaves more outdoor space to run around and enjoy the Balinese climate. All of the rooms in the house are ensured of better views of the surrounding and high level of privacy and security adequate for raising children in a protected domestic environment.

The building has a self shading mass, enabling both sunny and shady areas all day long. Passive cooling was incorporated through large openings and water bodies around the ground floor. 

Even though the architecture is understated, it has intriguing atmosphere to provide within it blending with the community through introduction of the sloped roof. 

House Mundo

This project explores the idea of having a column in the corner, but not. With a form of arboreal-esque bespoke column design embodying the appearance of an array of trees holding up a canopy altogether.
The interstitial spaces between the pavilion structures are demarcated with arches creating a kind of gateway interlinking the pavilions, abstractly alluding the spatial characteristics of a traditional Balinese compound. The project takes reference from Louis Kahn’s un-build project.

Haus Flora

House Flo is Bungalow-esque structure hovers over a rice fields in south-west Bali. The attempt to surround each room with lush greenery and the use the roof surface as a space of leisure, were the main drivers for this project. Vastly camouflaged into its surroundings, we were investigating the most minimal, integrated, and understated architecture possible.

The inverted ceiling line of the building is a reflection of the gradual slope of the project site. Covered Corridors are connecting the different zones and spaces and form an interconnected internal landscape.