Bali Tennis Club

The tennis club’s main building acts as a spine for spectators alongside two red clay tennis courts – one of them sunken. under the main deck one finds all supportive program such as showers, lockers, bathrooms, kitchen, office and storage spaces. the building is structured into 2 different languages – the lower floor being the utilitarian solid base, rendered in brick, and the 3 connected A-frame bridge structures connecting to the upstairs roofs. The overhang of each bay become the arches – those are supported with rafters, spun of a cautionary truss hung between each of the A-frames. From the south the building appears entirely as a single story building. The bowing arches, and the expressive tips of the models resemble into a building with a lot of movement –  a series of ballistic trajectories is one of several images abstracted in this efficient and rhythmic design.

The Square

the square is a hub of various programs situated in a suburb of Ubud. The 7 buildings hold retail, hotel, apartment and recreational spaces. The conceptual idea is to mimic the vertical organisation of a tropical forest – shrub – trunk – crown to emphasize different atmospheres. Like a tree all buildings have a small footprint, then taper outward and merge the overhang of the roofs with the first-floor slab. In the created in-between spaces, one finds circulation, terraces and loggias.

House O

Project Photographed by Tommaso Riva & KIEarch

This 3 bedroom home for a musician-composer, holds a 150 m2 loft space as its 2nd floor, overlooking its lush, surrounding of green rice paddies and coconut trees. The minimal shell of the house amplifies the panoramic experience of its surrounding landscape. The design emerged from a desire to translate the construct of a single sound wave into an overarching architectural gesture that will define the interior and exterior spatial qualities of the house. 

Through an iterative process of manipulating the curve of single a line, both in plan and elevation, the house begins to articulate a multi-planar space in which the ground plane and roof scape are directly intertwined. As feeling like being inside of an instrument’ most inside surfaces are rendered as wood patterned surfaces. The ceiling drops down in equal manner to improve acoustics and to indicate the entrance as a gesture. This element adds to the sculpted, interior experience of the space that is free of structural excess.

Throughout several months of the year, House O operates as a ‘Artist-in-residence’ initiative, hosting selected artists from across the world for short periods of artistic retreat.

La Pacha Mama

‘La Pacha Mama’ is an eatery specialising in Pescatarian, Mexican cuisine with subtle references to its Indonesian, tropical context. The aesthetic and structural character of the design alludes to the image of the ‘hacienda’, typically known as large estate originating from colonies of the Spanish empire.

The main structural elements of the design serve as the dominant feature of the project, forming a semi-open atrium spanning over a renovated building and courtyard, surrounded by lush tropical vegetation. The vertical structural elements form a hybrid of a truss, a vault, and an arch, interwoven with rubber recycled from old truck tires. This woven structural framework enables vines and flowers to grow effortlessly into the building so that, in due time, it may become one with nature.

Roam Bali

This ROAM branch came to life within an existing structure we found tucked away in the hills of Penestanan village in Ubud. Prior to its makeover, the structure already had the spatial configuration and main facilities required for a co-living project. Thus, the property was initially comprised of an inner courtyard surrounded by 3 rundown apartment buildings which formed the basis for a ‘surgical’ and effective design intervention. This ‘surgical’ design strategy was carried out through alteration of floor plans, the addition of new components, knocking down of existing walls, installation of bathroom facilities and placing of large windows that allow for sufficient light, fresh air and exciting views to redefine the qualities of the place.

Roam is designed to generate an urban feel and therefore, density is one of the key drivers to bring people together through the aforementioned ‘surgical’ design approach. We created various places of gathering, added new roof covers on top of the buildings and most importantly, tightened the relationship between the buildings through bridges, extensive deck spaces, food and beverage spots and other recreational areas.

High grown bamboo, palms and other plants turn the place into an orchestrated yet cosy space. Lush plant life is a key element that materialises Bali’s renowned paradise ‘aura’, which in this case, became the most important element to implement into the design. Other materials were chosen through ‘ best fitness for use’ which touches upon the issue of sustainability. The less material you use, the better.The less you build, the better. This is why we chose to work with an existing building, renovate it with the least amount of material, and add components with an efficient and slender hollow steel structure.

The V-shaped columns, the low pitched ceilings, and the clustered segments of the canopy have an Asian, reductive appeal to respond to its surrounding in a contemporary way, rather than mimicking traditional building styles and their associated material pallets.