The Lift

Project Photographed By KIE

Lift is a small experimental treetop boutique hotel located in a suburb of Ubud and Bali.

The beginnings of the project were a testing ground for ideas on how to lift structures off the ground, to have a less invasive footprint and impact, more cost effective and faster to build.

Many developments here on this island use high quantities of concrete, and the experience is often times the same.

We wanted to challenge that and create light architecture while suggesting a surreal mix of industrial impermanent structures embedded into a tropical forest.

Each of the structures has a different organization, material and appearance. Somewhere stuck in the past and the future, it seeks to bridge different aspects of Bali into a memorable experience, and creates a backdrop for pictures to take or keep in mind.

The park like setting holds a small sauna, a little pool, bar, benches and small recreational areas. This plus the yoga deck way above ground provides enough reason to stay there for a couple of days.

House JO

A circular array of grid shells form this residence at Tampah Hills overlooking the bay. We will use laminated timber to form the arches that will create the shells. Our ambition is to use bamboo to create the members for the shells – the inside courtyard will be a sanctuary protected and secluded.

Bugbugan

This is part of an ongoing design process for a resort/ retreat center in the north of Bali, embedded in a surrounding of permaculture and agriculture.

Suspended structures save material and evoke a sense of lightness. This big circular canopy will shelter yoga studios, a restaurant, shop and workshop- most importantly the community kitchen. 1 structural column will lift up this roof.

The Wing

Blending between typologies, when a box is not enough- to connect to a vernacular surrounding. Currently in the making.

House V

Villa in Hamburg – based on Palladio’s Villa Rotonda, this 15×15 m squared 2 volume seeks to unite contemporary with traditional design ideas by a 3 layered facade – travertine brass and glass. The 2 story building sits on a base that consists of a car collector’s garage, wine bar, back of house and other functions.

OMNIA

O_02

Campus project in the heart of Bali seeks to combine both openness and enclosure by using different formal approaches and materials, creating stark contrasts of permanence and the temporary. Sequence of hyperbolic bamboo structures forming a concentric arrangement.

Villa Boe

How to contribute to the silhouette of the landscape integrative way?

Tearing slanted roofs will frame the views- as the day progresses one can travel through the house to find one’s adequate spot. We try as much as possible to reduce gesture here, and push away from architectural reading over to more of a ‚land art‘ intervention.

We are suggesting a series of staggered pavilions that will make the experience- it’s one of the highest projects on the hill so we will save all the rain water we can harvest in a big water tank. The curved shapes provide shade throughout the course of the day – a panoramic experience.

House O

Project Photographed by Tommaso Riva & KIEarch

This 3 bedroom home for a musician-composer, holds a 150 m2 loft space as its 2nd floor, overlooking its lush, surrounding of green rice paddies and coconut trees. The minimal shell of the house amplifies the panoramic experience of its surrounding landscape. The design emerged from a desire to translate the construct of a single sound wave into an overarching architectural gesture that will define the interior and exterior spatial qualities of the house. 

Through an iterative process of manipulating the curve of single a line, both in plan and elevation, the house begins to articulate a multi-planar space in which the ground plane and roof scape are directly intertwined. As feeling like being inside of an instrument’ most inside surfaces are rendered as wood patterned surfaces. The ceiling drops down in equal manner to improve acoustics and to indicate the entrance as a gesture. This element adds to the sculpted, interior experience of the space that is free of structural excess.

Throughout several months of the year, House O operates as a ‘Artist-in-residence’ initiative, hosting selected artists from across the world for short periods of artistic retreat.