Mallorca

We embrace ancient architecture and follow our fetish for clean lines.

The semi arch is blurring borders – another find on the pursuit for tectonic stories.

This is part of a competition we contributed to for a resort development on a Balearic island.

Stilts Studios

In addition to keeping costs low, there is a practical reason for making prefab structures, particularly here in Indonesia- an archipelago of more than 17,000 islands. Prefab structures can be set up in a short time frame, and can be easily erected and dismantled. Stilt Studios can be built on awkwardly-shaped sites or plots with difficult terrain. In order to bring development into remote areas to boost the local economy, we need knock-down structures that can be fabricated offsite and then built quickly without complex skillsets required. 

To this end, Stilt Studios can play an influential role in developing sustainable tourism. Stilt Studios was conceived as an innovative solution to the current situation in Bali, where buildings are often constructed and then demolished shortly thereafter, because sites are often leased out only for short time periods. The situation calls for us to tread lightly on the Earth through prefab prop-tech structures that can be dismantled and then erected elsewhere. By embedding our Stilt Studios into natural landscapes, we can evoke a sense of impermanence and allow for other experimental structures to fill in the blanks in the future, allowing for maximum agility in a rapidly-changing business environment and property market.

Villa Nabu

Karl’s living room has a ceiling that challenges the conventional flat roof and blends it into a sequence of pitches that resemble our interest in mesh-ups of vernacular and contemporary design topics. This is part of an ongoing design process for a project at Tampah Hills. 

The Lift

Project Photographed By KIE

Lift is a small experimental treetop boutique hotel located in a suburb of Ubud and Bali.

The beginnings of the project were a testing ground for ideas on how to lift structures off the ground, to have a less invasive footprint and impact, more cost effective and faster to build.

Many developments here on this island use high quantities of concrete, and the experience is often times the same.

We wanted to challenge that and create light architecture while suggesting a surreal mix of industrial impermanent structures embedded into a tropical forest.

Each of the structures has a different organization, material and appearance. Somewhere stuck in the past and the future, it seeks to bridge different aspects of Bali into a memorable experience, and creates a backdrop for pictures to take or keep in mind.

The park like setting holds a small sauna, a little pool, bar, benches and small recreational areas. This plus the yoga deck way above ground provides enough reason to stay there for a couple of days.

Jon

A circular array of grid shells form this residence at Tampah Hills overlooking the bay. We will use laminated timber to form the arches that will create the shells. Our ambition is to use bamboo to create the members for the shells – the inside courtyard will be a sanctuary protected and secluded.

Bugbugan

This is part of an ongoing design process for a resort/ retreat center in the north of Bali, embedded in a surrounding of permaculture and agriculture.

Suspended structures save material and evoke a sense of lightness. This big circular canopy will shelter yoga studios, a restaurant, shop and workshop- most importantly the community kitchen. 1 structural column will lift up this roof.

The Wing

Blending between typologies, when a box is not enough- to connect to a vernacular surrounding. Currently in the making.

Vicenzo

Villa in Hamburg – based on Palladio’s Villa Rotonda, this 15×15 m squared 2 volume seeks to unite contemporary with traditional design ideas by a 3 layered facade – travertine brass and glass. The 2 story building sits on a base that consists of a car collector’s garage, wine bar, back of house and other functions.

OMNIA

O_02

Campus project in the heart of Bali seeks to combine both openness and enclosure by using different formal approaches and materials, creating stark contrasts of permanence and the temporary. Sequence of hyperbolic bamboo structures forming a concentric arrangement.

Alexander & Christian

How to contribute to the silhouette of the landscape integrative way?

Tearing slanted roofs will frame the views- as the day progresses one can travel through the house to find one’s adequate spot. We try as much as possible to reduce gesture here, and push away from architectural reading over to more of a ‚land art‘ intervention.

We are suggesting a series of staggered pavilions that will make the experience- it’s one of the highest projects on the hill so we will save all the rain water we can harvest in a big water tank. The curved shapes provide shade throughout the course of the day – a panoramic experience.